ଏହି ଫଳ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ରହିଥାଏ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ
ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ (High blood pressure) ହେଉଛି ଏକ ସାଧାରଣ ଅବସ୍ଥା ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ଧମନୀ କାନ୍ଥ ବିରୁଦ୍ଧରେ ରକ୍ତର ଦୀର୍ଘମିଆଦି ଶକ୍ତି ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ଅଟେ। ଯାହା ପରିଶେଷରେ ହୃଦଘାତ ଭଳି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ତୁମର ହୃଦୟ ପମ୍ପର ରକ୍ତ ପରିମାଣ ଏବଂ ତୁମର ଧମନୀରେ ରକ୍ତ ପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରତିରୋଧର ପରିମାଣ ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଚାପ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ। ତୁମର ହୃଦୟ ଯେତେ ଅଧିକ ରକ୍ତ ପମ୍ପ କରେ ଏବଂ ତୁମର ଧମନୀ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ହୁଏ, ତୁମର ରକ୍ତଚାପ ସେତେ ଅଧିକ। ମିଲିମିଟର ମର୍କୁର (mm Hg) ରେ ରକ୍ତଚାପ ପଠନ ଦିଆଯାଏ। ଏହାର ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟା ଅଛି । ଶୀର୍ଷ ସଂଖ୍ୟା (ସିଷ୍ଟୋଲିକ୍ ଚାପ)- ପ୍ରଥମ କିମ୍ବା ଉପର ସଂଖ୍ୟା ଯେତେବେଳେ ତୁମର ହୃଦୟ ଆଘାତ କରେ ତୁମର ଧମନୀରେ ଥିବା ଚାପକୁ ମାପ କରେ। ନିମ୍ନ ସଂଖ୍ୟା (ଡାଇଷ୍ଟୋଲିକ୍ ଚାପ)- ଦ୍ୱିତୀୟ କିମ୍ବା ନିମ୍ନ ସଂଖ୍ୟା ବିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ତୁମର ଧମନୀରେ ଥିବା ଚାପକୁ ମାପ କରେ। କୌଣସି ଲକ୍ଷଣ ବିନା ତୁମେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ପାଇପାରିବ। ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହୃଦଘାତ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ସହିତ ଗୁରୁତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇଥାଏ। ସୌଭାଗ୍ୟବଶତ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ସହଜରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଥରେ ଜାଣିବା ପରେ ଆପଣଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଅଛି, ଆପଣ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିପାରିବେ ।
ଲକ୍ଷଣ
- ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କର କୌଣସି ଲକ୍ଷଣ ନଥାଏ, ଯଦିଓ ରକ୍ତଚାପ ପଠନ ବିପଜ୍ଜନକ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚେ ।
- ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଥିବା କିଛି ଲୋକଙ୍କର ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା, ନିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଶ୍ୱାସ କିମ୍ବା ନାକ ରକ୍ତସ୍ରାବ ହୋଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ଏହି ଚିହ୍ନ ଏବଂ ଲକ୍ଷଣଗୁଡିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୁହେଁ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏକ ଭୟଙ୍କର କିମ୍ବା ଜୀବନ ପ୍ରତି ବିପଦ ନଥିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଧାରଣତ ହୁଏ ନାହିଁ ।
- ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏକ ଏପରି ସମସ୍ୟା ଯାହା ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଦେଇଥାଏ । ଏହି ସମସ୍ୟା ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର । ନିୟମିତ ଜୀବନଶ ଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହି ରୋଗକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ତେବେ ଚାଲନ୍ତୁ ଜାଣିବା କିଛି ଫଳ ବିଷୟରେ, ଯାହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ତରଭୁଜ :
ଏହି କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ ଯୁକ୍ତ ଫଳ ମିଠା ଏବଂ ସତେଜ ହୋଇଥାଏ । ଏହାକୁ ଆପଣ ଫଳର ସାଲାଡ୍ କିମ୍ବା ଜୁସ୍ ଆକାରରେ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ । ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ଏ, ପୋଟାସିୟମ୍, ଆମିନୋ ଏସିଡ୍, ଲାଇକୋପିନ୍, ସୋଡିୟମ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ରହିଥାଏ ଯାହା ଶରୀରକୁ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ସହିତ ଲଢିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
କିୱି :
ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ ରେ ଭରପୂର ଏହି ଫଳରେ ଫାଇବର, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ ରହିଥାଏ, ଯାହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଚର୍ମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । କିୱି ରକ୍ତଚାପରୁ ହେଉଥିବା ରୋଗ ଯେପରିକି ଷ୍ଟ୍ରୋକ, ହୃଦଘାତ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ମଧ୍ୟ ରୋକିପାରେ ।
ଆମ୍ବ :
ଆମ୍ବ ଖାଇବାକୁ ସମସ୍ତେ ଭଲପାଇଥାନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆମ୍ବ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଫଳ । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଆମ୍ବରେ ଫାଇବର ଏବଂ ବିଟା କାରୋଟିନ୍ ରହିଥାଏ, ଯାହା ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
କଦଳୀ :
ପୋଟାସିୟମରେ ଭରପୂର ଏବଂ ସୋଡିୟମ କମ୍ ଥିବା କଦଳୀ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ହୃଦ ରୋଗ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରୋକକୁ ରୋକିଥାଏ ।
ଷ୍ଟ୍ରବେରୀ :
ଷ୍ଟ୍ରବେରୀରେ ଆଣ୍ଟୋସିୟାନିନ (ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଯୌଗିକ), ଭିଟାମିନ୍ ସି, ପୋଟାସିୟମ୍, ଏବଂ ଓମେଗା -୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।