ବୟସ ଅନୁସାରେ କେତେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ବ୍ଲଡ-ସୁଗାର ସ୍ତର? ନିହାତି ଜାଣନ୍ତୁ
ମଧୁମେହ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ, ଥରେ ଏହା କାହାକୁ ହେଲେ, ଏହା ଜୀବନସାରା ପିଛା ଛାଡି ନଥାଏ, ଅଦ୍ୟାବଧି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏଥି ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ଉପଶମ ଖୋଜି ପାଇ ନାହାଁନ୍ତି। ଭାରତକୁ ମଧୁମେହ ରୋଗର ରାଜଧାନୀ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ କାରଣ ଆମ ଦେଶରେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବାଧିକ। କିଛି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ, ୪୦-୪୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି ରୋଗରେ ପୀଡିତ ହୋଇଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ନବଜାତ ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବାହାରକୁ ଯାଏ, ଏହି ରୋଗ ଆହୁରି ବିପଜ୍ଜନକ ହୋଇଯାଇଥାଏ।
ମଧୁମେହରେ ଶରୀର ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ :
ମଧୁମେହ ଅନେକ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯେପରି ଆଖି ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ହୃଦ ରୋଗ, କିଡନୀ ରୋଗ, ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶରୀର ଧୀରେ ଧୀରେ ଦୁର୍ବଳ ହେବାକୁ ଲାଗିଥାଏ। ତଥାପି, ଆପଣ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟାୟାମ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବେ। ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଉପାୟ ଆପଣାଇଥାନ୍ତି। ଆମ ବୟସ ଅନୁଯାୟୀ ତୁମର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର କ’ଣ ହେବା ଉଚିତ୍ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।
-ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ବୟସ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ, ତେବେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାର ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ପରେ ଏହା ଡିସିଲିଟର ପ୍ରତି ୧୪୦ ମିଲିଗ୍ରାମ ହେବା ଉଚିତ। ଯଦି ଆପଣ ଉପବାସ କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ୯୯ mg/dl ସୁସ୍ଥ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। ଯଦି ସ୍ତର ଏହା ଠାରୁ ଅଧିକ ବଢ଼ିଯାଏ ତେବେ ତୁରନ୍ତ ଆପଣ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା ଉଚିତ୍ ନଚେତ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ବିପଦ।
-ଯଦି ଆପଣ ୪୦ ବର୍ଷ ବୟସର, ତେବେ ଆପଣ ରକ୍ତକୁ ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଉଚିତ କାରଣ ଏହି ବୟସରେ ବିପଦ ବହୁତ ଅଧିକ। ୪୦ ରୁ ୫୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗାର ସ୍ତର ୯୦ ରୁ ୧୩୦ mg/dl ରହିବା ଉଚିତ୍, ଖାଇବା ପରେ ଏହି ସ୍ତର ୧୪୦ mg/dl ରୁ କମ୍ ଏବଂ ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପରେ ଏହା ୧୫୦ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବା ଉଚିତ୍।
ସୁଗାର ସ୍ତର କିପରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବେ?
ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ମଧୁମେହ ଅଛି ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ବ୍ୟାୟାମ, ପ୍ରାଣାୟମ କରିବା ଉଚିତ୍। ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ଚାଲିବା ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତି ତେବେ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ। ଡାଏଟ୍ ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ଆପଣ ତେଲଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ, ମିଠା ଜିନିଷ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଏଡାଇବା ଉଚିତ୍।