ଏହିସବୁ ରୋଗ ଥିଲେ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ ଗ୍ରୀନ ମଟର, ନଚେତ ଦେଖାଦେବ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା
![](https://thetruths.in/wp-content/uploads/2023/01/Green-Peas-1024x576.jpg)
ଶୀତ ଋତୁରେ ଜଗିରଖି ଚଳିବା ଦରକାର। ହେଲେ ଏହି ଋତୁରେ ଖାଇବା ଏବଂ ପିଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ବିକଳ୍ପ ରହିଥାଏ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବଜାରରେ ଅନେକ ଶୀତ ଋତୁକାଳୀନ ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ। ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ଖାଇବାକୁ । ଶୀତଋତୁର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପରିବା ମଧ୍ୟ ବଜାରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଗ୍ରୀନ ମଟର, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ପନିପରିବା, ଡାଲି, ସନ୍ତୁଳା, ପରଟା, ପୋହା ଓ ଉପମାରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି। ତେବେ ସବୁଜ ମଟର କେବଳ ଖାଇବାରେ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମଟର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଶୀତଦିନେ ଖାଇବାକୁ ବେଶି ପସନ୍ଦ କରିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହାର ବ୍ୟବହାରର କିଛି ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅଛି, ଯାହା ବିଷୟରେ ଆପଣ କ୍ୱଚିତ୍ ଜାଣିଥିବେ । ତେବେ କିଛି ରୋଗ ଶରୀରରେ ଥିଲେ ଏହି ଗ୍ରୀନ ମଟର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ବିଷକ୍ରିୟା ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଏ। ତେବେ ଏହି ସମୟରେ ଗ୍ରୀନ ମଟର ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍।
ଏସିଡିଟିର ସମସ୍ୟା :
ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଅମ୍ଳତା ବା ଏସିଡିଟି ସମସ୍ୟା ଥାଏ, ସେମାନେ ଗ୍ରୀନ ମଟରର ମାତ୍ରା କମାଇବା ଉଚିତ୍ । କାରଣ ଏହା ସହଜରେ ହଜମ ହୋଇନଥାଏ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସବୁଜ ମଟରର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବଢାଇଥାଏ।
କିଡନୀ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ୟା :
ଯେଉଁମାନଙ୍କର କିଡନୀ ସହିତ ଜଡିତ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ଥାଏ, ସେମାନେ ଗ୍ରୀନ୍ ମଟରର ମାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଚିତ୍ । କାରଣ ଏଥିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ ଯାହା କିଡନୀ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ କିଡନୀ ସମସ୍ୟାରେ ପୀଡିତ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ନେଇ କିଛି ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଉଚିତ୍ |
ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ :
ଉଚ୍ଚ ୟୁରିକ ଏସିଡ୍ ସମୟରେ ଗ୍ରୀନ ମଟର ମଧ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । କାରଣ ଗ୍ରୀନ ମଟରରେ ଥିବା ପ୍ରୋଟିନ୍, ଆମିନୋ ଏସିଡ୍, ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ ଫାଇବର ଆପଣଙ୍କ ୟୁରିକ୍ ଟ୍ରିଗର୍ କରିବାକୁ କାମ କରେ ।
ଓଜନ :
ଯେଉଁମାନେ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରୀନ ମଟରର ମାତ୍ରା କମାଇବା ଉଚିତ୍ | କାରଣ ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଥାଏ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ଚର୍ବି ବଢାଇବା ପାଇଁ କାମ କରିଥାଏ।