Benefits of Raw Onion : ଜାଣିଛନ୍ତି କି ଯୌନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେତେ ଉପକାରୀ କଞ୍ଚା ପିଆଜ
![](https://thetruths.in/wp-content/uploads/2023/07/Benefits-of-Raw-Onion-1024x630.webp)
କଞ୍ଚା ପିଆଜ ପ୍ରାୟତଃ ସାଲାଡ ପରି ଖିଆଯାଏ। ଆମ ଦେଶର ରୋଷେଇ ଘରେ ପିଆଜ ସବୁବେଳେ ଉପଲବ୍ଧ। ଏହାକୁ ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀରେ ରଖାଯାଏ ଏବଂ ପନିପରିବା ପିଆଜ ବିନା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେହୁଏ। କିନ୍ତୁ ରନ୍ଧା ହୋଇଥିବା ପିଆଜ ସ୍ୱାଦରେ ଭଲ। ତା’ପରେ କଞ୍ଚା ପିଆଜ ସ୍ୱାଦ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ କଞ୍ଚା ପିଆଜ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ ଲାଭ ଦାୟକ ହୋଇଥାଏ। କଞ୍ଚା ପିଆଜରେ କ୍ୱେରେସିଟିନ୍ ନାମକ ଏକ ଲିକ୍ୱିଡ଼ ମିଳିଥାଏ ଯାହା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପିଗମେଣ୍ଟ ଅଟେ। ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ବଢାଇ ଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପିଆଜରେ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ।କଞ୍ଚା ପିଆଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେତେ ଲାଭଦାୟକ ତାହା ଏଠାରେ ଜାଣନ୍ତୁ।
ହୃଦରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ ରାମବାଣ :
କଞ୍ଚା ପିଆଜ ହୃଦରୋଗ ପାଇଁ ଭଲ ବୋଲି ପ୍ରମାଣ କରିପାରେ। ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ରହିଛି ଯାହା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଏବଂ ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହି ଉଭୟ ସମସ୍ୟା ହୃଦୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ କୁହାଯାଇପାରେ ଯେ କଞ୍ଚା ପିଆଜ ହୃଦୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥାଏ।
ହଜମ କ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରେ ପିଆଜ :
କଞ୍ଚା ପିଆଜ ଫାଇବର ପାଇବାର ଏକ ଭଲ ଉତ୍ସ। ଅନ୍ତଃ ସ୍ରୋତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ବିଶେଷ ଦେଖାଯାଏ। ଏହି କାରଣରୁ ପିଆଜ ଯାହା ଅନ୍ତଃସ୍ଥଳୀରେ ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ବଢାଏ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ସାଲାଡରେମଧ୍ୟ ଖିଆଯାଏ। ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବହାର କେବଳ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ହାଡ଼କୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ପିଆଜ :
ପିଆଜ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅସ୍ଥି ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୋଇପାରେ। ହାଡର ଘନତା ବୃଦ୍ଧିରେ ଏହା ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ। ଏଥିରେ ମିଳୁଥିବା ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପ ହାଡକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ।
କାଶ କିମ୍ବା ଥଣ୍ଡା ହେଲେ ଆଣ୍ଟିବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ୍ ଗୁଣରେ ଭରପୂର ଜିନିଷ ଖାଇବା ଏବଂ ପିଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ଜୀବାଣୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି। କଞ୍ଚା ପିଆଜରେ ପ୍ରଚୁର ଆଣ୍ଟିବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ୍ ଗୁଣ ରହିଛି। ଛୋଟ ସଂକ୍ରମଣ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଦୂରରେ ରହିଥାଏ।
ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଏସିଡ଼ ଏବଂ GERD ସମସ୍ୟା ଥାଏ ସେମାନେ କଞ୍ଚା ପିଆଜ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ କେବଳ ରନ୍ଧା ପିଆଜ ଖାଇବା ଉଚିତ୍।