ଶୀତଦିନେ ଖାଆନ୍ତୁ ମୂଳା ! ଦୂର ହେବ ଏହି ୨ଟି ରୋଗର ଆଶଙ୍କା
ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରତ୍ୟକ ବ୍ୟକ୍ତି ସକାଳ ଜଳଖିଆ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରାତ୍ରି ଭୋଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଦ୍ୟ, ତାକୁ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଥାଏ । ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ବ୍ୟାୟାମ କରିବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ। ତେବେ ଖାଦ୍ୟପେୟରେ ବିଶେଷ କରି ସବୁଜ ପନିପରିବା ସାମିଲ କରିବା ଉଚିତ୍ । ବିଶେଷକରି ଶୀତଦିନେ ମିଳୁଥିବା ପନିପରିବା ମଧ୍ୟରୁ ମୂଳା ଅନ୍ୟତମ। ମୂଳାକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଡାଏଟ ପ୍ଲାନରେ ସାମିଲ କରିପାରିବେ । ମୂଳା ଆପଣଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ସହ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ କ୍ୟାନସର ଓ ମଧୁମେହକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
ମୂଳାରେ ରହିଛି କର୍କଟ ବିରୋଧୀ ଗୁଣ :
ମୂଳା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ମିଳି ପାରିବ । ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ମୂଳା ହେଉଛି ଏକ କ୍ରୁସିଫେରସ୍ ପରିବା । ଯାହା ଜଳ ସହିତ ମିଳିତ ହେଲେ ଆଇସୋଥାଇଓ କିଆନେଟରେ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ । ଆଇସୋଥିଆକିଆନେଟସ୍ କର୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ପଦାର୍ଥର ଶରୀରକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିବାରେ ଏବଂ ଟ୍ୟୁମର ବିକାଶକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ରାମବାଣ ପରି କାମ କରେ :
ମୂଳାରେ ଆଣ୍ଟି-ଡାଇବେଟିସ୍ ଗୁଣ ରହିଛି । ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ । ଆଡିପୋନାକ୍ଟିନ୍ ହେଉଛି ଏକ ହରମୋନ୍ ଯାହା ରକ୍ତରେ ଗ୍ଲୁକୋଜ୍ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟୀ । ମୂଳା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ରାମବାଣ ପରି କାମ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟକ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ବିଶେଷ କରି ଶୀତଦିନେ ମୂଳାକୁ ସାଲାଡ ଭାବରେ ଖାଇବା ଉଚିତ ।ଏବଂ ଗ୍ଲୁକୋଜ ହୋମୋଷ୍ଟାସିସ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ।
ସେହିପରି ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୂଳା ବେଶ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ମୂଳା ଦ୍ରବୀଭୂତ ଏବଂ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଫାଇବରରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯାହା ତୁମର ଗ୍ଲ ଟ୍ରାକ୍ଟ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ। ଫାଇବର ଆପଣଙ୍କ ଅନ୍ତନଳୀରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଗତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଷ୍ଟୁଲକୁ ବଲ୍କ କରି କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ମୂଳା ପୋଟାସିୟମର ଏକ ଉତ୍ତମ ବଡ ଉତ୍ସ ବୋଲି କହିପାରିବା । ଏହା ରକ୍ତଚାପର ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ହୃଦୟକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ରକ୍ତଚାପ କମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।