ଘରେ ବାରମ୍ବାର ବଳକା ରହୁଛି କି ଖାଦ୍ୟ? ଜାଣନ୍ତୁ କେମିତି ଅପଚୟକୁ ରୋକିବେ
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ଘରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରିଥାଉ । କିନ୍ତୁ ଏହି ଅପଚୟ ଗୁଣ ଆମକୁ ଦିନେ ସମସ୍ୟାରେ ପକାଇପାରେ । କାରଣ ଦ୍ରୁତ ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ସାଙ୍ଗକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଜଳବାୟୁ ଖାଦ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଆଣିପାରେ ! ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଆମକୁ ବେଳ ଥାଉ ଥାଉ ସାବଧାନ ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ଯୋଜନା କରି ଖାଦ୍ୟ କ୍ରୟ କରନ୍ତୁ: ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଆପଣଙ୍କର ଭୋଜନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ । ଦ୍ୱିତୀୟ ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ବଳକା ଖାଦ୍ୟକୁ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ଫ୍ରିଜ୍ କିମ୍ବା କ୍ୟାନଡ୍ ସାମଗ୍ରୀ(ଡବାରେ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାକିଂ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ) ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅପେକ୍ଷା ତାଜା ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ । ଘରେ କ’ଣ ଅଛି କ’ଣ ନାହିଁ ଅର୍ଥାତ୍ ଫ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ରେଫ୍ରିଜରେଟର ଯାଞ୍ଚ କରି ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ଖାଦ୍ୟ କ୍ରୟ କରନ୍ତୁ । ସପିଂ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ, ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ତାହା କେବଳ ବିନିଯୋଗ କରନ୍ତୁ । ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଜିନିଷ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ସାମଗ୍ରୀ ଅର୍ଥାତ୍ ଅଧିକ ଅଫର୍ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରତି ସାବଧାନ ରହନ୍ତୁ ।
ଖାଦ୍ୟକୁ ସତେଜ ରଖିବା:ରେଫ୍ରିଜରେଟରକୁ 5 ଡିଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ କମ୍ ସେଟ୍ ରଖନ୍ତୁ । ଅବଶିଷ୍ଟ ପାତ୍ର ଗୁଡିକ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାତ୍ରଗୁଡିକ ସର୍ବୋତ୍ତମ । ପୁରୁଣା ଦ୍ରବ୍ୟଗୁଡିକ ଖରାପ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଫ୍ରିଜ୍ ଆଗରେ ନୂତନ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପଛରେ ପୁରୁଣା ଖାଦ୍ୟ ରଖନ୍ତୁ । ଅଧିକ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ସତେଜ ରଖିବା ପାଇଁ ଗରମ ତାପମାତ୍ରା ଥିବା ରେଫ୍ରିଜରେଟର ଦ୍ୱାରରେ କ୍ଷୀର, ପନିର ଏବଂ ଦହି ସଂରକ୍ଷଣରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ । କଟା ହୋଇଥିବା ଫଳ, ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ପନିପରିବା ଅଧିକ ଶୀଘ୍ର ଖରାପ ହୋଇପାରେ, ତେଣୁ ଆପଣ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଦ୍ୟ କାଟନ୍ତୁ ନାହିଁ । ରୁଟି ହେଉଛି ଅନ୍ୟତମ ଜିନିଷ ଯାହାକୁ ଆମେ ଅଧିକ ନଷ୍ଟ କରିଥାଉ, ତେଣୁ ଏହାକୁ ଅପଚୟ କରିବାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ।
ଖାଦ୍ୟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ:ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅପେକ୍ଷା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସବୁଠୁ ମୂଲ୍ୟବାନ । ତେଣୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ କିମ୍ବା ପ୍ୟାକେଟରେ ତାରିଖ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ ଆଦୌ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏହା ଶାରୀରିକ ଅସୁସ୍ଥତାର କାରଣ ହୋଇପାରେ ।
ଖାଦ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ:ସପିଂ କରିବା ସମୟରେ, ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ତାହା କିଣନ୍ତୁ । ରୋଷେଇ କରିବା ସମୟରେ, ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ସେହି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ କିମ୍ବା ପୂର୍ବରୁ ରହି ଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ କିପରି ବିନିଯୋଗ କରିବେ ତାହା ବିଚାର କରନ୍ତୁ । ତଥାପି ଯଦି ଖାଦ୍ୟ ବାକି ରହିଯାଏ, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ରେଫ୍ରିଜରେଟର କିମ୍ବା ଫ୍ରିଜରେ ସାଇତି ରଖନ୍ତୁ, ଯେପରି ଏହା ନଷ୍ଟ ନ ହୁଏ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ସମୟରେ ଏଗୁଡିକର ବ୍ୟବହାର କରିନିଅନ୍ତୁ ।